Pressemeddelelser

29. April 2023

Dansekraft - Nordjyllands Internationale Dansefestival

Dansefestival klar med nye planer og kendte navne - “Dansekraft” i Aalborg offentliggør planer for 2023-udgaven

Flere “rå” forestillinger for tilfældigt forbipasserende og et stærkt jysk samarbejde om at få moderne dans ud til et publikum, der ikke nødvendigvis selv opsøger det. Det er nogle af satsningerne i 2023-udgaven af den nordjyske “Dansekraft” festival, som skal følge op på sidste års succesfulde premiere.

Sidste år viste nordjyderne, at de er vilde med dans - og ikke kun den slags, der bliver sendt fredag aften i bedste sendetid. Programmet med ballet, flamenco, charleston, tango, disco og andre moves fik trukket nordjyderne til Dansekraft - Nordjyllands første internationale dansefestival.

“Dansekraft 2023” finder først sted til september, men de syv kultur- og idrætsorganisationer bag festivalen har valgt at benytte Dansens Dag den 29. april til at løfte sløret for nogle af de planer, de arbejder med.

- Det har hele tiden været ambitionen, at Dansekraft skulle være en årligt tilbagevendende begivenhed, og med den modtagelse var der ingen tvivl blandt de syv institutioner om, at vi gentager succesen, siger koordinator for Dansekraft, Birgitte Bisgaard.

Rå dans

En del af festivalen foregår i og omkring kulturhuset Nordkraft i Aalborg, og de rustikke rammer i det nedlagte kraftværk er tiltænkt en endnu større rolle i år. Hjertet i Nordkraft er den store kedelhal, og i fjor var der en åben scene med enkelte performances og workshops. Det bliver der fyret grundigt op for i år under titlen “Rå dans i Kedelhallen”.

- Når man som besøgende ankommer i Nordkraft, skal man rammes af dansen, så man ser og mærker den. Uanset om man kommer for at deltage i Dansekraft, eller man har andre formål med at være i Nordkraft, skal dansen være uundgåelig, fortæller festivalens koordinator Birgitte Bisgaard.

Nogle af de gratis optrædender leder direkte videre til workshops, så man på egen krop kan prøve dét, man lige har set. Det ligger i direkte forlængelse af festivalens formål om at vise dans fra alle sider og nå ud til et publikum, der ikke i forvejen er aktive dansere eller faste tilskuere til danse-forestillinger.

Publikumhit vender tilbage

Festivalen skal også præsentere international dans af høj kvalitet, og det har givet genvalg i programmet til et af premiereudgavens helt store tilløbsstykker med fyrig flamenco. Barcelona Flamenco Ballet fik stående ovationer efter deres show på Skråen i 2022, og truppen glæder sig til at vende tilbage i år med deres nye show “Flamenco Reborn”, fortæller kunstnerisk leder og danser David Gutiérrez:

- Vi fik en uforglemmelig velkomst på vores første turné i Danmark, og det var en stor ære for os at åbne festivalens første udgave. Så vi ser frem til at genskabe forbindelsen til publikummet i Aalborg med vores nye show og med en gratis workshop for alle elskere af dans i almindelighed og flamenco i særdeleshed, siger David Gutiérrez. Til gengæld for den danske gæstfrihed lover han at transportere publikum med på en emotionel tur til Spanien, så længe forestillingen varer.

Sundt samarbejde med Holstebro

Ambitionen om at gøre dans tilgængelig for flere fører som noget nyt også til starten på et samarbejde med Holstebro Dansekompagni. Holstebro har trods byens størrelse formået at opbygge et internationalt anerkendt dansekompagni, der nu også huser Scenekunstskolens danseuddannelse, som tidligere kun lå i København.

- Det er lykkedes Holstebro Dansekompagni at gøre moderne dans tilgængeligt for et publikum, der ikke har tradition for at opleve dans på et højt internationalt niveau. Det er sket i et tæt samarbejde med Holstebro Kommune, som vi også gerne vil tage ved lære af i Aalborg, siger Birgitte Bisgaard.

En særlig gren af samarbejdet mellem Dansekraft og Holstebro Dansekompagni kommer til at fokusere på mulighederne for at bruge dans i sundheds- og ældreplejen. Detaljerne er endnu ikke på plads, men forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital indgår i planerne.

Fakta om Dansekraft:

  • Dansekraft 2023 holdes fra 7.-9. september

  • Bag festivalen står Skråen, Teater Nordkraft, Biffen, DGI Huset, Den Rytmiske, Aalborg Kulturskole, Kunsthal Nord og DGI Nordjylland. 

Yderligere oplysninger:

  • Birgitte Bisgaard, koordinator for Dansekraft

Pressebilleder

FOTOGRAF: BO KORNUM